Penita naturii in zbor

Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa” găzduiește până la 6 septembrie o expoziție de fluturi tropicali, intitulată “Culorile prind aripi”.

fluture_expozitie

 

În “căsuța fluturilor”, aflată în grădina din curtea din spate a muzeului, când intri, ai la început o reținere, încerci să fii atent să nu strivești din greșeală firavele insecte. Care se plimbă în voie, deoarece, din 30 iunie, au zburat de colo-colo în această incintă, dotată cu un termometru verificat din oră în oră de îngrijitor, arătând o temperatură de peste 32,5 de grade, cum e la ei acasă. Când zboară pe lângă tine (și credeți-mă, pentru fluturi oamenii sunt doar niște copacei în mișcare unde se odihnesc din când în când) te aștepți să auzi zgomotul aripilor. Mintea îți joacă feste, când dau din aripi, trecând pe lângă tine, urechile vor să audă ceva, dar ei trec lin și fără sunet. Ușor ca un fluture, la fel este și zborul lor. Apoi, se așează pe o floare, un arbust, o portocală tăiată și pusă special pentru a se înfrupta sau pe o coajă de pepene – semn că unele specii s-au adaptat la fructele autohtone.

Vedeta expoziției este un fluture “domesticit”, dacă se poate spune așa: s-a obișnuit cu degetele oamenilor, stă la poze, din când în când își mai deshide aripile ca să audă un “Uauuu! Fă poză! Fă poză!”, parcă amuzându-se, în sinea lui, de reacțiile vizitatorilor. Este destul de mare, cu o anvergura a aripilor de peste 15cm, și după, la finalul programului, are pusă deoparte porția lui. Dacă lucreaza la recepție, adică chiar la intrare, nu își poate lua pauză în timpul programului, pentru că oameni vin tot timpul.

Expoziția “Culorile prind aripi” are multe specii, de felurite culori, după cum spune și numele, de la negru cu picățele albe la verde cu negru, bleu cu alb, maro cu dungi negre, violet, portocaliu, etc..

Partea specială a expoziției este că, stând înăuntru, mai zboră un fluture dintr-o parte în alta și toți vizitatorii se uită, doar-doar se opresc pe ei, pe mâini, pe cap sau pe vreo parte a corpului. Unii mai îndrăzneți, și aici mă refer la oameni, încearcă, cu răbdare, să îi ia de pe frunzele unde stau și să facă o poză cu ei în mână, așteptând să își desfacă aripile ca să îi fotografieze în toată splendoarea lor.

Aproape de capătul “căsuței”, într-un tetrariu, sunt și coconii, viitorii fluturi care vor fi expuși, probabil, în anul 2016: de diferite dimensiuni și culori, așteaptă cuminți și nemișcați să prindă aripi. La propriu.

După ce ați vizitat expoziția puțeti cumpăra un suvenir: o cană, un magnet, abțibilduri sau chiar un fluture din plastic.