Cinstitul Brau, la catedrala din Voluntari

Cinstitul Brau, la catedrala din Voluntari

La Catedrala din Voluntari a fost adus de la mânăstirea Kato Xenia din Grecia o bucată din Brâul Maicii Domnului. Acesta este păstrat cu mare sfinţenie de către măicuţele de la această mănăstire încă din 1522. O altă parte din el se află la mănăstirea Vatoped din Sfântul Muntele Athos.

photo (2)
Astfel, catedrala a devenit de ieri loc de pelerinaj pentru creştinii ortodoşi din împrejurimi, şi nu numai. Tineri de liceu, oameni în vârstă, copii de câtiva anişori care au foarte multă energie şi aleargă încontinuu pe lângă coada formată sau părinţi cu bebeluşi în braţe care încă nu au învăţat să meargă, elevi din şcoala generală, oameni care vin de la muncă, bolnavi care se ajută de baston să înainteze, femei gravide sau care vor să devină mame. Creştini veniţi să se închine, să zică o rugăciune şi să aprindă o lumânare.

Atmosfera de acolo te fură, dar în sensul bun: personal, m-am aşezat la coadă şi înaintam câtiva metri la 5-10 minute. Căzusem pe gânduri, nu am mai fost atent, când o doamnă de lângă mine m-a atenţionat că a înaintat coada. Aflată în floarea vârstei, venise împreună cu nişte verişoare şi cu copii, şi mi-a zis că mă înţelege, aici eşti în altă lume. Îţi vin tot feluri de gânduri, dar ai o linişte interioara care nu o poţi de descrie în cuvinte. Doar fiind acolo. Eu am simţit-o aproape imediat cum m-am pus în rând.

Persoanele din faţa mea se înaintaseră cam 3 metri de mine, pesemne stăteam aşa de minute bune, iar doamna în cauză se scuza că mă atenţionase, dar şi ea era “împinsă” din spate să înainteze. Cu zâmbetul pe buze am reunit coada, care a fost tot timpul aeristită, fără îmbulzeală sau oameni care încearcă să se bage în faţă. A durat în total aproape 2 ore, fără îndoială a meritat.

Ca să ajungeţi aici din Bucureşti este destul de simplu, ca opţiuni fiind maxi-taxi-urile din zona Obor (506, 507, 532, 554), de la Cora Pantelimon / metrou Republica (425, 426), dar şi liniila R.A.T.B. 253 până la şoseaua Colentina, iar de acolo orice maşina care merge spre Voluntari din cele amintite.

Dacă veniţi cu trenul de la Gara de Nord trebuie să ajungeţi în zona Pieţii Obor (staţia de metrou Obor – magistrala Gara de Nord – Dristor 2) şi de acolo cu microbozul. Catedrala se află pe partea stângă a bulevardului principal, la aproximativ 200 de metri de acesta. Deşi este o construcţie înaltă, nu o puteţi vedea imediat. O stradă cu stâlpi de iluminat vopsiţi la bază în culorile steagului României vă vor îndrepta paşii către acest loc, iar muzica bisericească se aude în împrejurimi datorită boxelor instalate pentru acest eveniment.

Pelerinii din alte oraşe sau din împrejurimi trebuie să ajungă în Voluntari, la intersecţia bulevardului Vrancei cu strada Florilor.

Cinstitul Brâu este făcut din păr de cămilă de către Maica Domnului. Se spune că a fost lăsat apostolului Toma, ca dovadă a Adormirii şi ridicării la cer a Maicii Domnului, acesta nefiind prezent la înmormântare.

Făcător de minuni, ajută persoanele suferinde de cancer şi femeile care nu pot rămâne însărcinate. Este bine pentru femeile care nu pot să aibă copii să poarte o panglică care a atins acest minunat brâu. În vremuri de încercări, epidemii de ciumă, a făcut minuni după ce a fost adus. Se zice că oamenii din Dimitriada, Grecia, loviţi de cumplita boală, la jumătatea anilor 1500, s-au însănătoşit după aducerea lui.

Pănă pe 15 mai găsiţi aici acestă minunată relicvă creştinească.

Ca organizare, tineri purtând tricouri cu “Mândru că sunt din Voluntari” împart apă celor însetaţi sau ajută cu diverse informaţii pe cei veniţi. De asemenea, localnicii, foarte săritori, te ghidează.
Catedrala din Voluntari poartă hramul “Intrarea Domnului în Ierusalim” şi hramul Sfintei Paraschieva de la Iaşi.