“Sfintii de langa noi. Intamplari, portrete, reflectii”, de Ciprian Voicila (Preluare)

„Cum altfel devenim oameni, dacă nu prin întâlnirea cu un om, cu o carte, cu Dumnezeu?” (Ciprian Voicilă)

Carti 1

Întotdeauna m-am ferit să-mi fac o părere despre cărțile care au în cuprinsul lor mai mult de două subiecte distincte. Așa stând lucrurile, m-am emoționat un pic când autorul acestei cărți m-a rugat să scriu câteva rânduri cu impresiile mele despre cartea lui, cu atât mai mult cu cât îmi este și bun prieten.

Spre surprinderea mea, am fost furată imediat de conținutul caleidoscopic al cărții și nu mă pot abține să nu fac referire la bucuria pe care mi-a lăsat-o lectura cărții, bucurie similară copilului care privește uimit zeci de imagini superbe din sticlă colorată, care se succed cu fiecare mișcare a tubului banal de carton – numit, pe bună dreptate, caleidoscop.

Într-adevăr, deși închisă în banalele coperți de carton, cartea aceasta ne surprinde tocmai prin unitate în diversitatea subiectelor, prin coloritul și inflorescența fiecărui subiect, care cucerește ca stil și ca subiect în egală măsură.

Cartea această este adresată oamenilor care caută „piatra filozofală” și, când găsesc un fake sau un kitsch, prin înșelare drăcească se păcălesc, crezând că au descoperit misterul vieții. Dar Ciprian Voicilă ne oferă exemple adevărate de oameni ai lui Dumnezeu, ascunși uneori în cei mai „ciudaţi și necăjiți oameni” și remarcă, extraordinar de pertinent, că acolo unde societatea noastră secularizată, descentrată și desacralizată hulește, batjocorește și scuipă, tocmai acolo se află comoara lui Dumnezeu!

Ferice de acest tânăr scriitor, care a folosit din plin harul și bucuria darului Duhului Sfânt, dobândit în repetate rânduri, în tainicele întâlniri cu sfinți în viață, cu oameni adevărați – oamenii lui Dumnezeu – dar mai ales că a știut să discearnă fără pic de înșelare care sunt acei oameni, chiar dacă uneori aveau aspect exterior dubios; și acolo unde majoritatea societății ar fi scuipat a silă, el a apreciat, bucurându-se cu Bucurie Sfântă.

Îmi aduc cu drag aminte de copilăria mea, a anilor a™`60, când majoritatea cărților pe care familia mea încerca să mi le facă cunoscute, prin lumea cărora sufletul meu s-a adăpat, pregătindu-se pentru viață, purtau pe copertă însemnul binecunoscut al „Bibliotecii pentru toţi”.

Citind cartea Sfinții de lângă noi, cred că pot afirmă cu toată tăria că este o carte pentru toți.

O recomand, deci, tuturor tinerilor debusolați, căci vor găsi calea, o recomand tuturor părinților pierduți în „neînţeleasa lume a copiilor”, căci vor găsi cu siguranță calea, o recomand tuturor plictisiţilor și  abuzaţilor de strâmbătatea vieții, căci vor găsi calea, chiar și filozofilor și politicienilor care sunt cel mai greu de îndrumat, o recomand și lor, căci sigur vor găsi răspuns și cale de ieșire către singura și adevărata viață – viața în Hristos.

Sorin Preda

Ce dar minunat ne oferă Ciprian Voicilă! Darul unei cărți simple și frumoase ca peretele de răsărit din casa unui creștin. O carte binecuvântată la umbra icoanei unor cuvioși: părinții Justin Pârvu, Proclu, Nicanor sau maica Paisia. O carte plină de gânduri și emoții mistice, stârnite de amintirea unor fapte și întâmplări fără egal: mirul izvorât din fotografia părintelui Justin, piciorul care începe să-i crească unui copil șchiop, zidul de aer ridicat în calea securiștilor. Întâmplări grele, puternice, dumnezeiești, pe lângă care trecem adesea indiferenți, apatici și fără nicio reacție sau tresărire de conștiință a dovezii că trăim, cum spune și unul din capitolele cărții, într-o lume greșită, o lume pe dos. O lume pe care nu o putem lăsa așa copiilor noștri ci, urgent și cu un ultim efort, se impune să o schimbăm. E un efort uriaș. Un efort titanic și nemilos, ce trebuie să înceapă mai întâi cu noi înșine.

Acesta este, de fapt, îndemnul cărții. Să ieșim din inerția molcomă și consumistă în care trăim. Să restabilim ordinea firească a lumii, detronând lucrurile și avuția, pentru a pune gândul mântuirii și trăirea lui Hristos, emoția și frumosul, bunătatea și milostenia în chiar centrul vieții noastre de oameni lesne muritori în însăși nemurirea noastră.

Laurențiu Dumitru

Cartea lui Ciprian Voicilă, Sfinții de lângă noi – Întâmplări, portrete, reflecții, este un puzzle încântător de eseistică urbană, file de pateric contemporan, exerciții de admirație și uluitoare minuni. O carte ca o sezătoare de suflet, cu întâmplări din vremea de azi care, oricum ar fi ea, este vremea mântuirii noastre. Scrisă într-un stil cald, familiar, lipsită de metafore fără rost și zorzoane lingvistice, cartea se așază într-un firesc al veșniciei de zi cu zi. În derută generalizată a lumii de astăzi, Ciprian ne împărtășește ce a auzit, a văzut și a simțit…

Cartea aceasta este ca o floare pe caldarâmul unei lumii agitate. Cine se va opri, o va vedea! Miracole se întâmplă întotdeauna lângă noi.

Sursa: facebook