Se intorc mortii Acasa

Cartea în discuţie are, în mod evident, un titlu puternic şi o grafică din aceeaşi categorie. Nu are cum să nu promită. Dacă cercetăm îndeaproape coperta, până şi materialul din care e ea făcută e puternic. Numele autorului, de altfel, exprimă succesul avut în urmă cu circa 11 ani, atunci când i se epuizau tirajele romanului “Lucrarea“.

WP_20150507_009

Totuşi, dacă în urmă cu mulţi ani nu erai la curent cu domeniul jurnalistic, iar la apariţia primului său roman  nu aveai contact cu religia, puteai să auzi de Cornel Constantin Ciomâzgă odată cu lansarea cărţii “Se întorc morţii acasă“. Care roman reflectă, de fapt, o poveste reală, cu personaje la fel de reale.  Dar să revenim la cele din carte…

Protagonistul este răspunsul viu la o întrebare pe care, la un nivel laic, oamenii mai îndrăznesc să şi-o pună, în adâncul minţii. Ce-ar fi dacă un mort ar învia? Petre explică tot fenomenul în formă brută şi cu tot cu documente de evidenţă a populaţiei. Posibila suferinţă dată de rude care respingeau revenirea acasă a mortului era mascată de limbajul voit rebel, care anunţa mărturisirile ce aveau să înceapă.

Cunoscută şi ca “spovedania unui torţionar” la 36 de ani după faptă, cartea lui Ciomâzgă pendulează, preţ de circa 300 de pagini, între trăire şi echilibru. În centrul atenţiei sunt, pe rând, torţionarul care schimbă radical şi cu forţa viaţa unui preot şi victima supusă la chinuri care duc până la măsurarea gardului unei închisori cu un băţ de chibrit. Iarna. În genunchi. În fiecare noapte.  Caracterul secţionat al acţiunii între povestire şi, deci emoţie versus învăţătură religioasă derivată din realitate e echilibrat în interiorul său. De fiecare dată când o zonă “de studiu” se încheie, lasă în urmă o senzaţie că acele pagini conţin fix ce şi cât trebuie. Iar aceste pagini de învăţături apar atunci când trăirile cititorului vizavi de un personaj parcă devin prea puternice. Mai ai o secundă să judeci acel om pentru acel gest şi… un psalm te opreşte. Şi, cu siguranţă, peste multe pagini, acţiunea îţi va explica de ce gândurile ţi-au fost întrerupte.

Cât despre acţiune, aceasta poate fi considerată o minune. Dar una atât de bine desenată, cu un traseu exact şi un tâlc pentru fiecare personaj şi oricare cititor. Spovedania are, într-adevăr, să arate cât de mare este o Taină în sine şi ce poate face în sufletul unui om.

Undeva la mijlocul cărţii, puţin după zona care şi secţionează acţiunea în două bucăţi/capitole clare, se află circa zece pagini de istorie şi cultură românească brută. Se vorbeşte şi despre Andronicon, prima şcoală de pe glob, la care a studiat Pitagora şi nu numai, localizată în Tracia de Nord (da, actuala Românie). Doza asta de patriotism faptic ar trebui predată în licee sau transformată în pliante şi împărţită pe stradă. Evident, informaţiile de acolo nu se regăsesc în cele de învăţat pentru Bac.

BOOKTRAILER “SE INTORC MORTII ACASA”.

Posted by Se întorc morţii acasă de Cornel Constantin Ciomâzgă on Wednesday, 22 April 2015

Surprinzător, “Se întorc morţii acasă” are un atu în plus: beneficiază de un book trailer. Ca alte puţine cărţi de pe piaţa românească, dar ca multe din alte ţări. Pe cât de mic, un astfel de sacrificiu completează imaginea aceea a cărţii care, după ce o închizi, te lasă cu o problemă: ce e de făcut după ce citeşti o poveste cu adevărat bună? Mai ales atunci când e şi adevărată.

Eu însumi, ca o începătură ce mă aflu, m-oi opri din toate acestea ce v-am spus, cum m-oi opri din toate cele de pe-aicea. M-oi opri, poate, înainte să mi se ceară permis de port cruce şi legitimaţie de om normal. (pagina 310)

Informaţii tehnice: Romanul a fost lansat în 2014, costă 40 lei şi poate fi cumpărat de la orice librărie ortodoxă.