Romani pentru paduri

Românii au datoria morală de a se implica în mersul ţării lor. Nu putem fi mulţumiţi de spaţiul în care trăim dacă nu ne participăm la ce ne interesează şi ne-ar putea afecta. Trebuie să ne exprimăm părerea, pentru a nu fi interpretaţi în direcţia anumitor interese.

poza 1

Legile pot fi oprite ori schimbate încă de când sunt la stadiul de propuneri legislative. Da, legile sunt în dezbatere publică înainte să ajungă ştiri la televizor, însă noi avem puterea să le transformăm din “de acum încolo, o să…” în “este posibil să…, dacă doriţi”.

Protestul

O metodă palpabilă, dar nu uşoară, a exprimării opiniei o reprezintă marşurile şi protestele. În ultimii ani, românii au ieşit în stradă pentru şi împotriva lui Băsescu, în semn de refuz faţă de A.C.T.A., împotriva Roşia Montană Gold Corporation şi nu numai. Însă, fiecare miting politic era vânat, influenţat şi, până la urmă, adaptat în favoarea cuiva care, oricum, era în joc, dar avea nevoie de o atestare a publicului.

Totuşi, protestul împotriva despăduririlor abuzive, de sâmbăta trecută, nu urma traseul implicării politice. Mai multe ONG-uri au strâns circa 5.000 de oameni în Piaţa Charles de Gaulle.  Pe fundal de “uniţi luptăm, pădurea apărăm”, cei prezenţi au început să se facă remarcaţi. Preţ de o oră, s-a scandat la intrarea din Parcul Herăstrău. Printre panouri se remarcau cele ale Greenpeace, de la care se putea afla că “România pierde 3 hectare de pădure pe oră“. Un alt panou, al Neamunit afişa versurile lui Eminescu “Codru-i frate cu românul,/Dar să ştii, iubite frate/Că nu-i codru, ci cetate”. poza 2

După circa o oră, s-a plecat pe Bd. Aviatorilor. Pe alocuri, unele maşini claxonau a solidaritate. De la un blocaj complet, s-a trecut la 2 benzi ocupate din 3. Sloganurile continuau şi alternau cu Imnul României şi “Amintire cu haiduci” al ui Vali Sterian. La 17:45, într-o zi de sâmbătă, protestatarii ajungeau în faţa Guvernului. Apoi, s-a mers prin Piaţa Buzeşti, pe Ştirbei-Vodă, Piaţa Eroilor, Eroii Sanitari, Cotroceni, din nou Piaţa Eroilor. S-a scandat “Ce vrem noi e şi pentru voi“. Protestatarii au solidarizat cu Institutul Cantacuzino şi i-au fericit pe vânzătorii de apă şi sucuri din Parcul Izvor. Destinaţia finală, Casa Poporului, a mai adus câţiva participanţi, printre care şi actorul Marcel Iureş.

Consecinţele

Surprinzător, protestul a avut parte de ceva expunere în presă. Nu prea multă, ca să nu dăuneze. Însă, a fost suficientă pentru ca Iohannis să reacţioneze. Azi, în ziua faptelor, protestul nu a dus la nimic, doar pentru că UDMR şi PSD s-au aliat împotriva unui preşedinte care urma să eşueze. Se spune că motivul ar fi fost o scrisoare de şantaj a austriecilor de la Schweighofer trimisă lui Ponta. Indiferent de veridicitatea informaţiei, momentan protestul de weekend nu a schimbat nimic. S-a anunţat un nou protest pentru 16 mai. Pentru sâmbătă, 16 mai, în Piaţa Universităţii s-au anunţat peste 1.800 de oameni.

Pentru păduri, un protest iniţiat din pură voinţă a cetăţenilor, nu a avut nicio consecinţă. Se vor tăia, în continuare, în cantităţi mari şi ilegal. Însă, nu subiectul protestului a fost singurul aspect care s-a remarcat. Ci media de vârstă tânără, prezenţa plăcută a steagurilor, aerul paşnic al evenimentului. Tot acel aer nu a putut fi tulburat nici măcar de comentariile lipsite de sens şi adevăr ale unei jurnaliste deloc documentate. Un răspuns argumentat la ele puteţi citi aici.

poza 3