Raportul care nu intereseaza pe nimeni

Ca în fiecare an, Patriarhia a publicat o sinteză a activităţilor B.O.R. pentru cele 12 luni care au trecut. Potrivit agenţiei de presă Basilica, “Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni” a fost unul marcat de manifestări în cinstea sfnţilor Brâncoveni, procesiuni, sesiuni de comunicări ştiinţifice, activităţi social-filantropice şi nu numai.

money-case-163495_640

Evenimente oficiale şi însemnate

Să le revedem, întâi, pe cele mai importante. Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarh al Ierusalimului a onorat invitaţia PF Daniel de a ne vizita, în perioada 24-27 octombrie. Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient a venit la noi, unde a poposit între 28 noiembrie şi 2 decembrie. Sper ca ei să fi plecat cu o impresie bună. S-au ales Episcopi, Arhiepiscopi, etc. S-au dat replici faţă de iniţiativele guvernului. S-a stabilit ca 2016 să fie “Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi “Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografiilor bisericeşti”. Pentru că nu trebuie să uităm că primele şcoli au fost, de fapt, biserici.

Acum, să vorbim despre colaborări. Academia Română a cooperat pentru sesiunea de comunicări ştiinţifice din 24 ianuarie 2014. TVR şi Ministerul Sănătăţii au acceptat ajutorul B.O.R. în extinderea naţională a campaniei “Donează sânge, salvează o viaţă“. Raportul e atât de transparent încât se vorbeşte şi despre măsuri privind contribuţiile eparhiilor pentru susţinerea TV Trinitas şi Radio Trinitas. Amatorii de negativ îi pot găsi un nod în papură faptului, asta până ar arunca un ochi sau o ureche, după caz, către una dintre cele două şi ar afla lucruri cel puţin interesante.

Probabil că cele de mai sus nu interesează prea mult, la fel ca nici întreg raportul, pe care nu ţin minte să îl fi văzut transformat în ştire televizată. Aşa că acum vom vorbi despre bani.

Pe ce îşi cheltuie biserica fondurile

ASUR a spus că se pot construi spitale, în loc de biserici. Credincioşii au arătat că o biserică este mult mai ieftină decât un spital şi nu neapărat construită pe banii statului, că problema noastră nu sunt instituţiile de sănătate, ci lipsa medicilor, că riscăm să avem clădiri goale şi neîntreţinute. Şi că, în esenţă, nu e vina bisericii pentru lipsa de interes din partea Ministerului Sănătăţii. Atunci când s-a vorbit în presă şi despre cele peste 100 de milioane de euro, ce vor fi băgaţi în stadioane, abordarea era oricum mai puţin cea adoptată atunci când vine vorba de cea mai mică cheltuială a bisericii. Reţineţi suma de mai sus.

Bun. Pentru activităţile filantropice s-au mobilizat 10.576 de oameni din interior, care au bucurat 87.474 de beneficiari a asistenţei sociale şi ajutoare. De acestea s-au bucurat copii, vârstnici, săraci, elevi, victime ale violenţei domestice sau traficului de persoane, şomeri, sinistraţi, persoane cu dizabilităţi, deţinuţi eliberaţi (că şi ei sunt oameni şi nu-i angajează nimeni).  Sumele pe care le-a cheltuit B.O.R. în 2014 cu scopul de a ajuta oameni sunt de 87.365.322,13 lei şi 106.906 euro.

Ca în orice sinteză, aceasta cuprinde o steluţă: “opera social-filantropică a parohiilor şi mănăstirilor necuantificată prin organizaţii şi programe sociale bisericeşti este mult mai mare decât cea menţionată mai sus“. Precizarea vine după concluzie, ca să ne fie clar că discuţia se poartă strict pe fondurile Patriarhiei, şi nu sunt umflate, trase de păr sau “împrumutate” de la biserici care organizează activităţi filantropice proprii. În această categorie intră şi leii aceia aruncaţi, din când în când, în cutia milei.

Tot în afara ecuaţiei intră şi cei 500.000 de euro, donaţi Patriarhiei Antiohiei şi a Întregului Orient, după trei săptămâni de colecte făcute în fiecare biserică din ţară. Banii s-au dus cătr creştinii prigoniţi din Siria şi Orientul Mijlociu, ale căror biserici şi case sunt distruse dar despre care, din nou, nu vorbeşte mai nimeni.

Putem să observăm că cei aproape 88 de milioane de lei, daţi pe fapte bune, nu au avut onoarea să fie prea băgaţi în seamă de către presa românească. Probabil că nu mai au loc, printre arestări, prognoze de creşteri economice şi scandaluri mondene. Însă, peste 10 mii de oameni cu siguranţă că nu vor uitade chemarea: “Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi” (Matei, 11:28).

Foto: Pixabay