Despre post

Ne aflăm deja în postul Naşterii Domnului, o perioadă de “curăţare” de dinaintea Crăciunului. Timp de 40 de zile trebuie să ne abţinem nu doar de la mâncarea “de dulce”, cât şi de la patimi, vorbe şi alte tipuri de păcate.

De stiut 3

Postul, asociat cu rugăciunea, este simplu sau aspru (negru). Acest post, în mod special, e presărat de dezlegări la peşte. Totuşi, sunt preferate mai multe zile de post simplu decât una singură de post negru.

“Fiecare este înzestrat şi trimis să împlinească un rol al lui Dumnezeu între oameni” (Pr. Arsenie Boca)

În lumea urbană din 2014, postul înseamnă şi mulţi corespondenţi ai mâncărurilor de dulce, cum ar fi pate-ul vegetal, tofu, soia şi nu numai. Doar că, în timpul postului, acestea ar trebui eliminate. Tot oraşul este şi motivul pentru care oamenii nu renunţă la mâncărurile cu E-uri şi conservanţi, din cauza hypermarket-urilor.

Între post şi spovedanie există o legătură strânsă. Cea din urmă vine să desăvârşească postul alimentar, perfecţionat cu rugăciune, fapte bune, milostenie şi mai multă îngăduinţă pentru cei din jur.

Postul este o faptă de virtute, cu lucrare de înfrânare a poftelor trupului şi de întărire a voinţei, o formă de pocăinţă, deci un mijloc de mântuire” (Pr. Ilie Cleopa)

Postul este o faptă de virtute, cu lucrare de înfrânare a poftelor trupului şi de întărire a voinţei, o formă de pocăinţă, deci un mijloc de mântuire.

Există o diferenţă dintre postul din lumea urbană şi cel din mănăstiri. Dacă mănăstirile sunt preferate de turişti, ele oferă o altfel de viziune asupra postului, mulţumită stilului de vieţuire ales de monahi şi maici, care le oferă puţin, dar de calitate.

Dacă postul era necesar în Eden, este cu atât mai necesar în afara lui. Dacă înainte de a ne lovi aveam nevoie de medicament, cu atât mai mult vom avea nevoie după ce ne-am rănit” (Sf. Ioan Gură de Aur)

*Acestea au fost ideile dezbătute de către părinte şi tineri. Următoarea întâlnire va avea loc marţi, 9 decembrie, la ora 18:00, în Biserica Sf. Ilie Tesviteanul (Sălăjan, Bucureşti), la care puteţi participa. Tema întâlnirii este “Colindul – chemare, rugăciune şi bucurie pentru creştini”. Apoi, întâlnirile vor continua în 2015.