Despre necazurile vietii

Perspectiva profund creştină a Sfântului Ioan asupra acestor grele încercări prin care trecem fiecare dintre noi pe parcursul vieții este o lecție din care avem cu toții de învățat.

sorrow-699606_1280

În primul rând, el vede, în fiecare încercare, providența lui Dumnezeu – purtarea Sa de grijă pentru noi, chiar în privința unor situații cărora cu greu le putem găsi o explicație. Vorbind despre pierderea cuiva drag – a soțului, a fiului – Sfântul Ioan îi încurajează pe cei rămași în urmă (în primul rând, pe văduvă sau pe soție), spunându-le acestora că întristarea profundă și deznădejdea nu își au locul într-o atitudine creștinească. Aceasta fiindcă  trebuie să privim dincolo de această atitudine lumească și să ne rugăm și să nădăjduim în răsplata veșnică de la Dumnezeu pentru sufletul celui mutat din această viață. Așadar, dacă cel decedat era depărtat de Dumnezeu, el a fost oprit de Dumnezeu de a săvârși alte păcate. Iar de a fost virtuos, cu atât mai bine, pentru că Domnul îi va da cununa cea neveștejită a biruinței.
Îndatorirea celor rămași în această viață este de a se ruga și a nădăjdui cu statornicie în întâlnirea în viața cea veșnică pe cel care s-a mutat din această viață mai devreme.
*Următoarea întâlnire va avea loc marţi, 7 iulie, la Biserica Sf. Ilie Tesviteanul din carterul bucureştean Sălăjan, de la ora 18:00. Aceasta va avea ca temă: “Paza gândurilor“.
Foto: Pixabay