Despre dependente

Timp de două săptămâni, întâlnirile din Biserica Sf. Ilie Tesviteanul din Sălăjan au găzduit un subiect puternic şi, totuşi, mai mult decât actual: dependenţele. Mai jos veţi găsi informaţii despre cele mai puternice trei dependenţe ale secolului nostru.

smoking-737057_640

Din păcate, dependenţele atrag după sine şi depresia, sindromul cel mai întâlnit dintre problemele psihice – 5% din populaţia totală a globului suferă de această problemă.

Narcomania
Definiţia OMS: “starea de intoxicaţie periodică sau cronică, vătămătoare pentru om şi societate, produsă de consumul narcoticelor de provenienţă naturală sau artificială“.
Semne ale narcomaniei: atracţia de neînvins faţă de narcotice, toleranţa crescândă (mărirea dozei), dependenţa fizică şi psihică de narcotice.
La narcoman se declanşează dependenţa fizică şi psihică (fizică – în urma narco-otrăvirii în mecanismele profunde ale metabolismului, la fiecare 10-12 ore consumatorul simţind nevoia de consum). Simptome ale celui care nu are drog la îndemână: sudori reci, greaţă, dureri abdominale, vomă, dureri articulare, senzaţie de slăbiciune, depresie, anxietate. Dependentul simte o atracţie puternică, ca un îndrăgostit.
Efecte uneori ireversibile: pentru creier, sistemul nervos, ficat, inimă, sistem imunitar, aprox. 80% dintre narcomani se infectează cu virusul hepatitei C şi cu HIV.
Cauze: lipsa unei vieţi duhovniceşti – vina părinţilor care nu şi-au educat copiii, ispita diavolului.
Semnele consumului: discuţii misterioase la telefon, dispariţii neanunţate, furtul de bani sau de bunuri, depresii sau stări de surescitate, insomnie, imposibilitatea de a munci.
Fumatul
Tutunul a fost descoperit de marinarii lui Columb odată cu America. Ei i-au văzut pe indigeni cum trăgeau fum pe gură până când îşi pierdeau cunoştinţa, apoi intrau în legătură cu “marele spirit”, potrivit legendei. Tutunul conţine în jur de 30 de substanţe nocive, din care cea mai periculoasă este nicotina. La copii se declanşează o serie de probleme ireversibile. Din 1999, fumatul a intrat sub incidenţa bolilor recunoscute oficial. Fumatul este un fel de satisfacere a poftelor.
Tratament: voinţa puternică, să ne silim să reuşim, spovedania, citirea zilnică din Scriptură sau 33 de metanii.

Alcoolismul

Cele 3 etape ale formării dependenţei de alcool:
1) stadiul neurastenic: creşterea atracţiei spre consumul de alcool (tinde să aibă caracter obsesiv); se pierde controlul asupra cantităţii de alcool consumat, iar dintre simptome: irascibilitatea, tulburări de atenţie, deteriorarea memoriei, scăderea capacităţii de muncă, etc.
 se înrăutăţeşte starea sănătăţii, a sistemului circulator, ficatul, pancreasul şi creierul;
 încep să apară conflicte cu cei din jur;
2) stadiul encefalopatic:  degradarea personalităţii şi pierderea sănătăţii:
 pentru a ajunge la beţie, bolnavul are nevoie de o cantitae mică de alcool:
ajunge la degradarea personalităţii
3) stadiul narcotic: apariţia sindromului de abstinenţă, manifestat prin tremurat, ameţeală, lipsa poftei de mâncare, uscăciunea mucoasei bucale;
 gândirea este lipsită de varietate, este neserios în relaţiile cu rudele;
 pot apărea ciroza hepatică, gastrita, atrofia glandelor sexuale, agravarea altor boli anterioare.
Psihoza alcoolică: delirul alcoolic este cel mai des întâlnit – se manifestă la 1 – 3 zile după încetarea consumului de alcool. Se manifestă prin tremur, apoi frică, anxietate, pierderea somnului, iluzii vizuale şi auditive, dezorientare.
Alte crize alcoolice: paranoia alcoolică şi delirul alcoolic de gelozie.
Alcoolismul la femei se dezvoltă mai repede; este mai greu de tratat; greu de diagnosticat, având în vedere că femeile se ruşinează şi beau singure.
 La adolescenţidereglează procesul de maturizare, afectând memoria, gândirea, activitatea hormonală; se îmbată uşor; pot ajunge uşor la „comă alcoolică”.
 Cauze ale consumului: persoane cu sensibilitate aparte, vulnerabile, cu adaptabilitate dificilă la mediul social, sau persoanele orgolioase, care acceptă foarte greu neîmplinirile, cele care aşteaptă recunoaţtere din partea celor din jur. Înclinaţia spre consum poate apărea de la vârste foarte fragede, pe fondul răsfăţului părinţilor.
Tratament:
medicamente psihotrope, vitamine
 descoperirea cauzelor consumului de alcool;
motivarea pacientului pentru ca acesta să îşi dorească cât mai mult să scape de această patimă;
alcoolismul şi narcomania sunt boli duhovniceşti în primul rând;
pocăinţă sinceră prin spovedanie;
credinţa puternică, chemarea numelui lui Iisus, postul, Euharistia;
Sf. Ap. Iacov: „Staţi împotriva diavolului şi el va fugi de la voi”;
– în starea de delir, alcoolicii văd imagini înfricoşătoare „demoni” – „halucinaţii vizuale intense”;
  a se da exemple din Scriptură prin care se motivează hotărârea de întoarcere la normalitate;
 familia bolnavului să se roage pentru el, iar el să poarte cruciuliţă.
 Nici hoţii, nici lacomii, nici beţivii nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu” (I Cor. VI, 10)
 Vinul şi femeile strică pe cei înţelepţi” (Iis. Sir. XIX, 2)
Hipnoza este doar pseudo-tratament, care atrage demoni. Iar acest tratament înseamnă lipsa pocăinţei, singura ce are putere vindecătoare.
Icoana Maicii Domnului „Potirul nesecat”  se află în mănăstirea de bărbaţi Vâsoţki, aflată nu departe de Moscova.
*Următoarea întâlnire va avea loc marţi, 19 mai, la Biserica Sf. Ilie Tesviteanul din carterul bucureştean Sălăjan, de la ora 18:00. Aceasta va avea ca temă: “Criterii ale canonizării sfinţilor. Problema canonizării sfinţilor recenţi“. Întâlnirile sunt publice.
Foto: Pixabay