Cati oameni pot asculta “7 Cuvinte”

Documentarul “7 Cuvinte” se anunţa, până acum o săptămână şi ceva, ca un film ce urma să fie vizionat, la margine de Bucureşti, de puţin peste 300 de oameni, aşa cum scria în evenimentul de pe facebook. Ce-i drept, numărul lor putea fi modificat sesizabil, în urma celor peste 5.000 de vizualizări ale trailer-ului de pe YouTube. Acesta, însă, vorbea doar despre apariţia peliculei pe DVD. “În curând“.

WP_20150215_008

Pentru cei informaţi, acel moment a venit duminică, pe 15 februarie, la Auditorium Pallady. Probabil că nimeni nu ştia la ce să se aştepte de la un spaţiu cu săli de închiriat şi un apel lansat pe internet. Însă, motivul principal al drumului făcut până după liceul de Chimie C. Neniţescu era acel afiş care a întâmpinat atât de multe automobile, încât unii spectatori au avut de suferit din pricina parcărilor nepotrivite.

Filmul nu putea începe oricum. Aşa că Dionisie Stoenescu, fost coleg al Părintelui Calciu de la medicină, a vorbit despre “prigoana care a vrut să stârpească adevărul” şi “moartea care nu mai moare“. Apoi, Părintele Drăghici a oferit celor din sală câteva citate din ultima predică a Pr. Calciu:

  • vă îndemn să ascultaţi de preoţii voştri“,
  • să încercaţi, cât se poate, să veniţi de la începutul Sfintei Liturghii, măcar înainte de citirea Sfintei Evanghelii. Când predică un preot, vorbeşte un om. Când se citeşte din Sfânta Evanghelie, vorbeşte Mântuitorul nostru, Iisus Hristos“.

Între timp, sala se umpluse peste capacitate. Mai exact, spaţiul care adăpostea 731 de scaune era ocupat de circa 1.100 de oameni. O parte din ei aşteptau documentarul de pe jos, în locul dintre rânduri. Alţii, ocupau lateralele sălii, în timp ce spatele acesteia era deja aglomerat. Printre cei din laterale se putea zări şi Pr. Amfilohie Brânză de la Mănăstirea Diaconeşti.

Apoi, Andrei Negoiţă a luat cuvântul şi a vorbit despre “singura biserică ortodoxă românească, pe o rază de 300 km“, din Virginia, SUA. Şi a oferit detalii despre film: “În documentar am încercat, atât cât am putut, să nu folosesc niciun pasaj biblic, nicio coloană sonoră religioasă, pentru că Părintele predica pentru stradă“. Regizorul spunea aceste cuvinte în faţa a peste o mie de ortodocşi, veniţi să vadă prima proiecţie de film despre viaţa Părintelui Calciu şi care absorbeau fiecare informaţie. Acestea puteau fi supuse riscului interpretării. Totuşi, nu a fost aşa. WP_20150215_003

Am făcut acest documentar pentru că mă apăsa un dor violent. Şi trebuia făcut“, a mai completat Negoiţă.

Apoi, luminile s-au stins. Iar un pescar a început să îşi transporte fiul într-o barcă. Cu puţin peste 100 de minute mai târziu, spectatorii se ridicau în picioare şi aplaudau încontinuu, pentru câteva minute. Iar, în final, umpleau holul unei clădiri care abia mai făcea faţă sufletelor, poveştilor şi părerilor entuziasmate.

Documentarul “7 Cuvinte” conţine cadre din penitenciar, din interviuri, poveşti spuse de oameni apropiaţi ai Părintelui, mărturii aşteptate de români din partea americanilor fascinaţi de el. Şi, cel mai important, conţine trăire. Iar pentru aceasta au contribuit măicuţele de la Mănăstirea Diaconeşti, cât şi echipa Abis Studio şi nu numai.

Aşa cum se anunţa în trailer, filmul se găseşte pe DVD. Acesta poate fi cumpărat din librării specializate, precum Librăria Sophia, dar şi din pangarele unor mănăstiri şi biserici. Sau de la Editura Bonifaciu.