Anti-stiri. Protestam otraviti

Suntem născuţi, după cum spun unele persoane, în secolul vitezei. Şi, ca nişte oameni adevăraţi ce suntem, ne comportăm ca atare. Dar tot ca nişte oameni adevăraţi dăm greş şi, în acest secol al vitezei, ne facem datoria şi întârziem. Cu toţii am întârziat de-a lungul vieţii, unii la muncă, alţii la scoală, unii la împărţeala capacitătilor mintale, alţii la împărţeala iubirii şi milei.

Anti Stiri 5

Dar nu despre asta este vorba. Am întârziat din diferite motive: accidente de circulaţie – rutieră sau sangvină, oboseală, n-a sunat orologiul etc. Dar nici despre asta nu este vorba. Totuşi, unele din cele mai iritante motive, din pricina pierderii de timp sau a realizării drumului greşit pe care merg unii oameni, sunt paradele, protestele sau manifestaţiile stradale. Nu m-ar deranja şi nu cred că ar deranja pe cineva, dacă nu ar avea ca subiect drepturile homosexualilor sau mândria de a fi gay, despre ocuparea României sau altele de genul. Şi toate aprobate de instituţiile abilitate. Despre asta este vorba!

Azi, 4 aprilie, la ora 17:30, în Piaţa Universităţii, în zona statuilor, se va organiza un protest care merită să vă întârzie din drumul dumneavoastră, poate să vă şi opriţi şi să fiţi solidari cu oamenii care vor fi deja acolo.

Protestul, organizat de aproape 80 de ONG- uri, este împotriva exploatării gazelor de şist şi bineînţeles că nu este conform cu părerile sau nevoile autorităţilor. De aceea, această acţiune organizată în Bucureşti nu a fost autorizată de primărie. Mai mult, refuzul a fost trimis printr-un simplu mail.

Am spus ”acţiune organizata in Bucureşti” pentru că protestul este mult mai amplu, are loc în 25 de oraşe din întreaga ţară. Din păcate, în mai mult de jumătate dintre locaţii, autorităţile locale au refuzat acordarea autorizaţiilor necesare. Sincer, era de aşteptat acest lucru, pentru că protestatarii cer Guvernului României să anuleze hotărârile prin care a concesionat terenuri în Arad, Dobrogea, Timiş şi Vaslui pentru exploatarea gazelor de şist.

Ei cer şi interzicerea exploatării, pentru că nu există studii de impact şi de mediu care să arate că nu este niciun pericol pentru mediul înconjurător. Organizatorii au trimis cererile de autorizaţie depuse la primăriile oraşelor respective şi Jandarmeriei şi Poliţiei, asta pentru că, în unele locuri, autorităţile nu s-au deranjat să trimită vreun răspuns. Reprezentanţii ONG-urilor au făcut acest lucru pentru a nu exista vreun răspuns în forţă din partea organelor de ordine.

Acestea fiind spus,e ne cerem scuze dacă aceste proteste vă vor cauza întârzieri la muncă, la şcoală sau oriunde vă veţi îndrepta. Dar, în acelaşi timp, ar fi bine să vă grăbiţi să ajungeţi la aceste manifestaţii paşnice, pentru că este vorba despre sănătatea locurilor în care trăim şi a locuitorilor acestora, adică a noastră.

Sper că acelaşi lucru se va face şi în legătură cu , ”Flaminia”. Ce este ”Flaminia”? l se mai spune şi , ”bomba toxică plutitoare”, un vas sub pavilion german, încărcat cu substanţe periculoase, vorbindu-se chiar despre deşeuri radioactive.

Anul trecut, vasul a luat foc, din motive necunoscute sau nerecunoscute. Nicio ţară nu a vrut să o primescă pentru efectuarea reparaţiilor, în afară de Germania. Asta doar pentru 6 luni şi într-un port nefinalizat.

Dar bineînteles că România a pus accent pe ospitalitatea tradiţională şi a permis intrarea celor 8 mii de tone de deşeuri în raza celui mai mare port al ţării noastre. Pentru ce riscăm acest posibil dezastru ecologic? Sau pentru cine? Sper să ne grăbim cu protestele şi, în acest caz, Dumnezeu să ne păzească dacă întârziem! Secolul vitezei e, din toate punctele de vedere, şi al nostru, şi al lor. ”Festina lente” nu mai este valabil.

Foto: Pixabay